Binnenzak van de ziel | 14+

Kurt Defrancq

Na een bezoek aan de Dossinkazerne in Mechelen keer je terug naar huis met een onbehaaglijk gevoel. Hoe is zoiets ooit kunnen gebeuren? Tienduizenden mensen die van daaruit getransporteerd werden naar vernietigingskampen. ‘Dit is een voltooid verleden tijd’, wil je denken.

Onderweg naar huis razen de zware trucks je voorbij. Vrachtwagens waarin mensen op de vlucht zich verstoppen in de hoop op een beter leven. Dit is de tegenwoordige tijd. Hoe komt het dat zoiets kan gebeuren?

Tijd om daar een voorstelling over te maken en ze overal, in elk dorp, in iedere school, in elk godvergeten gat te gaan spelen. Kurt Defrancq werkte voor dit project samen met auteur Herwig Deweerdt en de Dossinkazerne.

Hoe kan het dat anno 2019 mensen nog steeds in zo’n vreselijke omstandigheden leven dat ze alles willen achterlaten en vluchten?  Waarom wil niemand ze hebben, die vluchtelingen? Vroeger niet en nu niet? En hoe komt het dat er toch ook telkens weer helpers zijn die durven zeggen: “Bij mij ben je veilig”?

Als professionele verhalenverteller put ik inspiratie uit verhalen die ik tegenkom op mijn weg. Die verhalen combineer ik tot mijn eigen verhaal. Sommige dingen zijn waargebeurd, andere dingen zijn waargebeurd, maar niet met mij. Dat mensen willen ontrafelen wat wel tot mijn leven behoort en wat niet, begrijp ik. Maar het is eigen aan theater om daar een beetje vaag over te blijven. Het had allemaal zo kunnen gebeuren, dat is wat voor mij telt.

Meer informatie over Kurt Defrancq vind je hier: http://www.kurtdefrancq.be

Tickets

Tickets voor de voorstelling kosten €10,- en zijn verkrijgbaar bij het kassapunt in het festivalhart.

Speelschema

ZA Buitenlocatie 2